• 09.07.2024 11:55

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Најчитани

ЗАТВОРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА И УСЛОВИТЕ ЗА РЕСОЦИАЛИЗАЦИЈА НА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ – Гоце Јанчески

Пенологијата претставува млада научна дисциплина, својот акцент на изучување го става на условите и третманот на деликвентите во казнено поправните установи. Пенолошката наука и пракса создаваат погодна oснова за понатамошно…

Николоски: Во Македонија нема да има нити беља, нити конфликт, туку редовно одење во затвор

-Али Ахмети одржа митинг на скопскиот плоштад Македонија, пред споменикот на Александар Македонски, на тој начин сакајќи да покаже кој е газда во Македонија. Митингот на Ахмети само го демонстрираше…

Во Германија уапсени двајца осомничени за планирање напад врз шведскиот парламент

Германија уапси двајца осомничени членови на џихадистичката организација Исламската држава за наводно планирање напад врз шведскиот парламент, објавија во вторникот федералните обвинители. Двајца авганистански државјани идентификувани како Ибрахим М.Г. и…

Николоски: Дали Пендаровски бил посетен од странски стратегист и подготвувач на изборни кампањи и анкети?

„Кога анкетите не им се допаѓаат на властодршците ги менуваат анкетарите, а не состојбите на терен. Така што веројатно сега од СДС ќе бараат анкетни куќи кои што нели нив…

Проф. д-р Александар Нацев е новиот Проректор за настава на Европскиот Универзитет

На денешната седница на Универзитетскиот сенат на Европски Универзитет за нов Проректор за настава е назначен Проф. д-р Александар Нацев, долгогодишен експерт од областа на бебзедноста и досегашен декан на…

Сите просветни работници ќе земаат плата според колективен договор – категоричен Бумбароски

„Несомнено еден наставник мора и треба да одржи час без да има учебник пред него, но недостатокот на учебници е проблем за учениците и е проблем за родителите. Ние на…

Владата на СДСМ и ДУИ нѐ турна во фискална провалија-Димитриеска Кочоска

,,Владата на СДСМ и ДУИ не турна во фискална провалија. Сите валкани работи од владеењето на СДСМ/ДУИ ги исфрли објавата на Бруто домашниот производ за 2023 година од страна на…

Спротивна на законите е владината одлука за поништување на пет наредби кои ги донесов-Тошковски

За скандалозна и спротивна на законите, министерот за внатрешни работи Панче Тошковски ја смета одлуката на Владата за поништување на пет негови наредби. -Имено, една од петте поништени наредби се…

Маршот на одбранбените буџети

Последните безбедносни случувања на неколку различни места во светот, особено во Украина и во Израел, повторно го ставија во прв план прашањето за висината на буџетите за потребите на одбраната,…

Нацев: Да го ограничиме дејствувањето на екстремистички и радикални групи кон децата

Трибина за превенција и сузбивање на меѓуврсничко насилство во организација на ВМРО-ДПМНЕ Врсничкото насилство претставува всушност форма на агресивно однесување кое што е насочено кон едно или група на ученици.…