• 31.07.2021 16:22

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Австриската влада усвои пакет мерки за борба против тероризмот

BySarissa Editor

Nov 11, 2020
Себастијан Курц

Австриската влада усвои пакет мерки за борба против тероризмот, кој е насочен кон борба против тероризмот, односно луѓето кои претставуваат закана за општеството и земјата, како и против политичкиот ислам, а се предвидува судовите да можат да ги држат во притвор терористите се додека тие постои закана, пренесува Ројтерс.

Канцеларот Себастијан Курц на прес-конференција рече дека Австрија се соочи со ужасен терористички напад пред една недела и дека не е доволно само да се жали на жртвите, туку мора да се преземат мерки за да се спречат такви напади. Ако психички болни криминалци можат да бидат затворени доживотно затоа што претставуваат закана, тогаш дури и терорист кој претставува закана може да биде затворен доживотно, рече Курц.

Тој потсети дека во моментов има повеќе од 300 таканаречени странски терористички борци од Австрија, кои заминале да се борат на страната на Исламската држава, или кои биле спречени во тоа.„Врз основа на нашиот закон, кој го третира членството во терористичка организација како кривично дело, можно е да се казни самата намера за пристап, што е добро. Од 300 џихадисти, околу половина беа убиени или се уште се на бојното поле, а половина се вратија во Австрија оние што се вратија беа затворени, а другиот дел одлежа затворска казна “, објасни тој.

Бидејќи оние кои ја издржаа казната сè уште претставуваат опасност, како што покажа терористичкиот напад во Виена, беше неопходно да се преземат мерки, посочи Курц. Така, беше договорено да се создаде институција за џихадисти слична на оние за ментално растројство на криминалците, во која тие ќе бидат затворени додека не бидат дерадикализирани. Оние што неодамна беа ослободени од затвор ќе бидат електронски следени со електронска алка за нога или нараквица, додаде тој.

Курц рече дека тоа е влијание врз слободите на граѓаните, но тоа е потребно за да се минимизира заканата за населението. Пакетот вклучува и одземање на државјанството, како и создавање на државно обвинителство за борба против тероризмот. Исто така, се планира реформа на Службата за борба против тероризмот и зголемување на нивниот буџет.