• 25.06.2021 14:46

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Бајден гледа на 4 јули како „Ден на независноста“ од Ковид-19

Претседателот на САД Џо Бајден изјави дека се надева дека Америка може да ја „обележи независноста“ од Ковид-19 на 4 јули доколку луѓето се вакцинираат. Тековните мерки им даваат приоритет на луѓето според возраста или здравствената состојба.

„Ако го сториме ова заедно, до 4 јули, има големи шанси вие, вашето семејство и пријателите да се соберат во вашиот двор или во вашето соседство и да подготват скара и да го прослават Денот на независноста“, рече Бајден. Тој предвиде дека земјата ќе може не само да го слави Денот на независноста, туку и „независноста од овој вирус“.

Здравствениот систем на САД е сложен и одделни држави се задолжени за јавната здравствена политика. Додека федералната влада е одговорна за распределбата на вакцината во државите. Но, како дел од плановите за проширување на вакцинациите, претседателот Бајден рече дека ќе се зголеми бројот на места каде што луѓето ќе можат да бидат имунизирани, а меѓу оние што исто така имаат право да вакцинираат луѓе, ветеринари и стоматолози. Мобилните единици ќе патуваат во локалните заедници за да обезбедат вакцинации во недоволно резервирани заедници, рече тој.

И покрај добрите вести за вакцинациите, Бајден предупреди дека „борбата е далеку од завршена“. Тој ги повика луѓето да одржуваат мерки за социјално дистанцирање, миење раце и носење маска. „Победувањето на вирусот и враќањето во нормала се потпира на националното единство“, рече тој.

Бајден минатиот месец рече дека се надева оти животот ќе се врати во „нормалното“ време на Божиќ 2021 година. Претпазливоста на претседателот е во спротивност со некои држави како Тексас и Мисисипи, кои релаксираат ограничувања со цел да ги зајакнат своите економии.

Д-р Ентони Фаучи, врвниот американски експерт за инфективни болести, го опиша овој распоред како „разумен“.