• 30.07.2021 14:29

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Бајден го избира Роналд Клејн за иден шеф на Кабинет на Белата куќа

BySarissa Editor

Nov 12, 2020
Ronald A. Klain

Новоизбраниот претседател Џо Бајден го назначи својот долгогодишен соработник Роналд Клајн за шеф на Кабинетот на Белата куќа во неговата администрација.

Клејн, 59, ќе служи како постар советник на Бајден и ќе помогне во градењето на лидерскиот тим на администрацијата. Демократскиот оперативец претходно работел како постар советник во кампањата Бајден-Харис и служел како шеф на кабинетот на тогаш потпретседателот Бајден од 2009 до 2011 година. Клајн исто така работел во демократските администрации со децении, служејќи како шеф на кабинетот на поранешниот потпретседател Ал Гор. Тој работел како соработник на поранешниот претседател Бил Клинтон и помагал во назначувањето на федерални судии.

„Рон беше безценет за мене во текот на многу години што работевме заедно. Неговото богато, разновидно искуство и капацитет да работи со луѓе од целиот политички спектар е токму она што ми треба за Шефот на Кабинетот на Белата куќа “.

Како Шефот на Кабинетот на Белата куќа, Клејн ќе има инструментална улога во изработката и извршувањето на целите на политиката на администрацијата на Бајден, вклучително и нејзините напори за борба против пандемијата на коронавирусoт.

„Чест ми е да му служам на новоизбраниот претседател Бајден во оваа улога. Очекувам да му помогнам на избраниот Претседател и избраната Потпретседателка  да соберат талентиран и разновиден тим што ќе работи во Белата куќа.

Претседателот Доналд Трамп сè уште го нема признаено поразот на претседателските избори и започна законски предизвици за резултатите од гласањето во неколку сојузни држави. Во меѓувреме, тимот на Бајден-Харис започна со подготовки за транзицијата и ја обвини администрацијата на Трамп за задржување на критичните ресурси, бидејќи неговата кампања ги спроведува тврдењата за изборни измами.

Преодниот тим Бајден-Харис се очекува да објави повеќе избори на функции во Кабинетот во текот на следните неколку дена.