• 30.07.2021 14:54

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Беата Шидло – Бивш премиер на Полска

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден ви ја претставувамe Беата Шидло. Голема конзервативка од Полска и потпретседателка на пратеничката група на европските конзервативци и реформисти (ECR) во Европскиот парламент.

Шидло е родена во Ошвичим, а израснала во близина на Бжеше во Полска. Дипломирала на Универзитетот Јагелонијан во Краков во 1989 година, каде што завршила студии на Катедрата за етнографија.  Во годините 1989 – 1995 година, таа беше докторант на Филозофскиот и историскиот факултет на тој универзитет. Во 1997 година, таа заврши постдипломски студии за менаџери за култура на Економското училиште во Варшава, додека во 2001 година на Економскиот универзитет во Краков – управување со локалната самоуправа во Европската унија.

Нејзината политичка кариера започна кога Шидло беше избрана за градоначалник на Гмина Бжеше на 35-годишна возраст. Оваа функција ја извршување седум години.  Како градоначалник таа остана запаметена по тоа што со  локалното население, помогна во реновирање на училиштето во Пчим, кој го загуби покривот во невреме. Во 2004 година, таа учествуваше во Меѓународната програма за лидерство на посетители. Во 2005 година, таа беше избрана за пратеник во долниот дом на Парламентот на Република Полска, која доби 14.499 гласови во областа Хрзанов, како кандидат на конзервативната партија Право и правда. Беше назначена за потпретседател на Партијата за закон и правда на 24 јули 2010 година.

На изборите во октомври 2015 година, партијата “Право и правда” извојуваа решавачка победа, со што станаа првата полска партија што освои целосно мнозинство од крајот на комунизмот. Шидло положи заклетва како премиер на 16 ноември 2015 година.

Како премиер таа изјави дека воведувањето на програмата 500+ ќе биде нејзин приоритет. Програмата беше воведена на 1 април 2016 година, снабдувајќи ги семејствата со 500PLN за секое дете, почнувајќи од второто дете. Намената беше да служи како демографски стимул и да го зајакне растот на населението.

Владата на Беата Шидло беше силно против обидот на Обединетото Кралство да ги спречи имигрантите од ЕУ да бараат бенефиции за работа четири години доколку се преселат во Велика Британија. Зголемувајќи ја поддршката за Брегзит, Беата Шидло понуди поддршка за возврат на постојаната база на трупите на НАТО на полска територија.

На 7 декември, таа поднесе оставка од функцијата, заедно со сите членови на нејзиниот кабинет. Следниот ден нејзината оставка ја прифати претседателот Анджеј Дуда, кој истовремено го назначи министерот за финансии и вицепремиер Матеуш Моравиецки за нов премиер. Шидло беше назначена за заменик-премиер на Полска од нејзиниот поранешен заменик, Матеуш Моравиецки, неколку дена по оставката од функцијата премиер.

Подоцна Беата учествуваше на изборите  за Европскиот парламент во 2019 година и беше избрана да ги претставува изборните единици на Мала Полска и Швитокракиска. На тие избори, таа доби најголем број на индивидуални гласови од кој било кандидат за Европски парламент во историјата на Полска. Подоцна поднесе оставка од функцијата вицепремиер на 4 јуни со цел да го заземе своето место во Европскиот парламент.

Уште една конзервативна жена, пример со успешна кариера на европско ниво со огромен успех и голеп поддржувач и читнител на конзервативните вредности во општеството.