• 21.04.2021 08:58

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Безбедносен ризик за целата планета – Светот го доживеа најжешкиот ноември досега

Светот го доживеа најжешкиот ноември досега, додека Европа ја имаше најтоплата есен, се вели во извештајот на Службата за климатски промени на Коперникус на Европската унија.

Температурите беа највисоко покачени во голем регион низ Северна Европа, Сибир и Арктичкиот океан, каде што морскиот мраз беше на второто најниско ниво досега видено во ноември.

Во САД, Јужна Америка, Јужна Африка, Тибетското плато, Источен Антарктик и поголемиот дел од Австралија исто така се забележани температури над просекот.

На глобално ниво, ноември беше скоро 0,8 степени Целзиусови (33,4 Фаренхајти) над просекот за 1981-2010 година и 0,1С (32,2 F) повисок од минатата година.

„Овие записи се во согласност со долгорочниот тренд на затоплување на глобалната клима“, рече Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатски промени Коперникус. Тој, исто така, рече дека ноември е „исклучително топол месец“ на глобално ниво, а температурите на Арктикот и северен Сибир остануваат постојано високи, додека морскиот мраз е близу до најнискиот степен.

„Овој тренд е загрижувачки и ја истакнува важноста на сеопфатното следење на Арктикот, бидејќи се затоплува побрзо од остатокот на светот“, додаде тој.

Буонтемпо рече дека креаторите на политиката кои имаат приоритет за ублажување на климатските ризици „треба да ги гледаат овие записи како алармни “ и да размислуваат посериозно од кога било како најдобро да се усогласат со Парискиот договор од 2015 година.