• 30.07.2021 14:57

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Бразил не ја признава победата на Бајден

Зад сцената, странските дипломати открија дека гестот на администрацијата на Трамп, дури и откако дозна дека ги загубил своите домашни избори, го покажа обемот на радикализмот на Белата куќа на меѓународната сцена. Бајден, веќе посочи дека ќе се врати во СЗО во 2021 година. Денес, бразилската влада е една од ретките во светот што сè уште не ја признава победата на Бајден. Таа, исто така, усвои критички став кон меѓународните организации, одекнувајќи го дискурсот на САД.

Во СЗО, владите појаснуваат дека агенцијата ќе мора да претрпи реформи и дека, всушност, нејзиното управување со кризи е преточено од неуспеси. Сепак, според гледиштето на Европските, кинеските и други земји од Латинска Америка, решението не е да се маргинализира субјектот, туку да се зајакне.

Критика доаѓа и од приватниот сектор. На прес-конференција во петокот, фармацевтската индустрија јасно стави до знаење дека организацијата треба да помине низ процес на поголема проверка на својата работа. За Томас Куени, генерален директор на Меѓународната федерација на фармацевтската индустрија, СЗО денес е „киднапиран“ и носи одлуки засновани на „политички размислувања“. Тој исто така го критикува начинот на кој агенцијата ја спроведува својата ревизија пред пандемијата. Комитетот создаден за извршување на наводно независната работа е избран од самиот генерален директор на СЗО, Тедрос Гебрејзус.