• 21.04.2021 18:32

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Брегзит: Велика Британија и ЕУ постигнаа договор за проверки на границата со Северна Ирска

Велика Британија и ЕУ постигнаа договор за тоа како ќе се спроведат правилата за Брегзит, особено во врска со Северна Ирска. Владата на Велика Британија вели дека е пронајден принципиелен договор за прашања вклучувајќи гранични контролни пунктови и набавка на лекови. Владата вели дека сега ќе ги повлече спорните клаузули во Предлог-законот за внатрешен пазар. Сепак, преговорите за постигнување трговски договор по Брегзит сè уште траат.

Деталите за договорот не се објавени, но се очекува да бидат набрзина изгласани во наредните денови. Тие ќе влезат во сила без оглед дали двете страни можат да договорат трговски договор.

Министерот во Кабинетот Мајкл Гоув рече дека е „воодушевен“ и му се заблагодари на потпретседателот на Европската комисија Марош Шефчовиќ за „конструктивниот и прагматичен пристап“ на неговите тимови. Ирскиот министер за надворешни работи Сајмон Ковени ја поздрави веста и изрази надеж дека ова „ќе обезбеди позитивниот момент за да се внесе доверба и да се овозможи напредок во поширокиот контекст на идните преговори“.

Северна Ирска е единствената копнена граница помеѓу Велика Британија и ЕУ. Според аранжманот познат како протокол на Северна Ирска – кој е дел од договорот за повлекување – од јануари, стоките нема да треба да се проверуваат долж ирската граница и регионот ќе продолжи да ги применува правилата за стандарди за царински производи на ЕУ. Ова значи дека, за да се усогласат со барањата на ЕУ, ќе бидат потребни некои проверки за одредени стоки што влегуваат во Северна Ирска од Велика Британија (Англија, Шкотска и Велс). Во текот на изминатата година, г. Гоув и г. Шефчовиќ беа вклучени во разговори за тоа како треба да се спроведат овие проверки.

Британската владата исто така вети дека нема да додаде непринципиелни клаузули на нацрт-законот за оданочување.