• 16.05.2021 20:25

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Британците праќаат бродови во Црно Море, „Мерлин“ и „Кралицата Елизабета“ во состојба на готовност

Бродовите, според весникот, се дел од групата носачи на авиони лоцирани во Средоземно Море. Борците Ф-35 и хеликоптерите „Мерлин“ на носачот на авиони „Кралица Елизабета“ ќе бидат подготвени да „дотрчаат“ напомош во случај на закана од руски бродови, подморници и авијација, пишува весникот. Во исто време, носачот на авиони останува во Средоземно Море бидејќи е забрането влегување на такви големи бродови во Црно Море.

Изворот од британската морнарица за Тајмс изјавил дека Лондон го поддржува суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина и ја повикува Русија да ја смири ситуацијата.

Претходно, и САД планираа да испратат бродови во Црно Море. Разурнувачите „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ требаше да пристигнат на 14-15 април, но, како што објавија медиумите, Пентагон одлучи да се откаже од оваа операција, поради опасната ескалација на тензиите меѓу Русија и Украина.