• 31.07.2021 15:54

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Ватикан не даде благослов за хомосексуалниот брак, вели Бог не може да го благослови гревот

Канцеларија на Ватикан, издаде формален одговор на прашањето дали католичките свештеници имаат овластување да благословуваат геј бракови. Одговорот, содржан во објаснување на две страници објавено на седум јазици и одобрен од папата Френсис, беше „негативен“.

Белешката разликуваше пречек на црквата и благослов на хомосексуалците, кои ги поддржуваше, но не и нивните синдикати. Тврдеше дека ваквите бракови не се дел од Божјиот план.

Белешката веднаш ги задоволи конзервативците, ги обесхрабри застапниците на ЛГБТ католиците и фрли клуч во дебатата во рамките на германската црква, која беше во првите редови на отворањето на дискусијата за овие теми, како што е ставот на црквата за хомосексуалноста.

Ватикан смета дека хомосексуалците мора да се третираат достоинствено и со почит, но дека геј сексот е „суштински нарушен“. Католичкото учење вели дека бракот е доживотна заедница помеѓу маж и жена, е дел од Божјиот план и е наменет за создавање нов живот.

Бог „не го благослови и не може да го благослови гревот, тој го благословува грешниот човек, за да може да препознае дека е дел од неговиот план за љубов и да дозволи да се менува од него“.