• 21.04.2021 09:47

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Вежба на ЕУ која ги става европските воени сајбер тимови на тест за нивната подготвеност

КЕЛН, Германија – Воени тимови за сајбер-одговор од 18 европски држави минаа низ вежба оваа недела дизајнирана специјално за да ја тестира способноста на блокот да ги организира своите сили во случај на сајбер напад.

Настанот, ианку, организиран од Европската агенција за одбрана, претставува отворање на кампањата што ќе се одвива преку летото и вклучува обуки и конференции.

Идејата е да се зајакне соработката во полето кое што сè уште самите државите не сакаат да споделуваат чувствителни податоци и тактики за заканите од овој вид преку нивните граници.

Првпат официјалните претставници ги разгледуваат сајбер заканите од чисто воена перспектива од размер на Европската унија. Одбранбените способности се сметаат за сè поважни затоа што новите системи за оружје во голема мера се потпираат на податоците и комуникациите, што може да ги направи лесни цели за хакерите.

Официјалните лица вежбата ја нарекоа настан „во живо“ затоа што се одвиваше во сајбер опсег базиран на “cloud” со вистински цели. Три тимови на спротивставени сили, вклучувајќи и еден составен од експерти од пет земји-членки, бараа одбрамбени тимови да реагираат на непредвидени напади. Сценариото вклучуваше да се открие од каде потекнуваат нападите и да се утврди кој стои зад нив.

Марио Бечија, службеник за проект ЕДА за сајбер одбрана, рече дека фокусот на вежбата им помага на тимовите да работат заедно наместо да ја користат најновата технологија. „Нашиот обид е да создадеме структура каде воениот персонал ќе може да се фокусира на соработката“, рече тој на виртуелната прес-конференција на 17 февруари.

Типични предизвици со кои се соочуваат компјутерските итни одговори, или ЦЕРТ, тимовите во војските вклучуваат заштита на контролната инфраструктура на беспилотни летала и вселенски летала, рече Бечија. Официјални лица на ЕДА ја ангажираа естонската компанија CybExer Technologies да го обезбеди сајбер-опсегот за вежбата, овозможувајќи им на учесниците да се најавуваат од далечина.

Many of the dangers I get, however, deal with my husband methods. I hope they are unable. cialis malaysia What is dramaturgical analysis.