• 04.08.2021 10:23

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Вируси, шпионски софтвер и малициозен софтвер: која е разликата?

Најдобриот антивирусен софтвер нè штити од многу повеќе видови малициозен софтвер отколку само од вируси.

Еве што треба да знаете за spyware, trojan, ransomware и многу други закани што мора да ги запре вашиот безбедносен софтвер. Ако вашиот антивирусен софтвер не прави ништо друго освен да заштитува од компјутерски вируси, тогаш тоа би било прилично бескорисно.

Терминот компјутерски вирус, смислен во 1984 година од американскиот истражувач Фред Коен, конкретно се однесува на програма што го вметнува својот код во други програми. Кога се работи на заразена програма, вирусот се шири. Сепак, огромно мнозинство на малициозен софтвер не е вирус. Причината за ова е што кодирачите на малициозен софтвер сакаат да заработат, а вирусот тешко се монетизира. За среќа, современите антивирусни програми нудат заштита од голем број малициозен софтвер, елиминирајќи ги сите видови на закани. Сепак, ситуациите можат да ескалираат кога треба да знаете што го нападнало вашиот систем, и многу приказни за нарушувања на безбедноста, хакирање и напади може да бидат збунувачки ако не ги знаете соодветните услови.

Вирус се стартува кога корисникот стартува заразена програма или работи на софтвер од заразен диск или УСБ-уред. Вирусите се скриени, така што тие можат да се шират без да бидат откриени. Во повеќето случаи, кодот на вирусот едноставно инфицира нови програми или дискови. На крајот, често во предефиниран датум и време, вирусот започнува со работа. Раните носители на вирусот честопати биле бесмислено деструктивни; деновиве, најверојатно, вирусите ќе се користат за кражба на информации или спроведување на напади на DDoS (дистрибуирано одбивање на услугата).

Црв(Worm) е сличен на вирусите, но не бара од корисниците да извршуваат заразена програма. Едноставно кажано, црв се копира на друг компјутер и потоа ја извршува таа копија. Иако не требаше да биде злонамерен, неговото прекумерно само-реплицирање вовлече голема количина проток.

Тројанците(Trojans) кријат малициозен код во навидум корисна апликација. Игра, алатка или друга апликација обично ја извршува својата задача, но порано или подоцна ќе стори нешто штетно. Овој вид закана се шири кога корисниците или веб-страниците ненамерно споделуваат заразена содржина со други. Тројанците можат да бидат одлични и за заработка. Банкарски тројанци вметнуваат лажни трансакции со цел да ги „испразнат“ банкарските сметки на корисниците. Други тројанци можат да ги украдат личните информации на корисниците за нивните креатори да можат да ги продаваат преку Интернет.

Вирусите, црвите и тројаните се дефинираат според начинот на нивното ширење. Другите малициозни програми ги засноваат своите имиња на она што го прават.

Шпионски софтвер(Spyware), за изненадување, се однесува на софтвер кој шпионира компјутер на корисник и краде лозинки или други лични информации. Многу современи антивирусни програми вклучуваат компоненти специјално дизајнирани за заштита од шпионски софтвер.

Adware прикажува несакани реклами и честопати е насочено кон она што го интересира корисникот со употреба на информации украдени од компоненти на шпионски софтвер.

Rootkit технологијата се поврзува со оперативниот систем за да сокрие компоненти на малициозен софтвер. Кога безбедносна програма бара список со датотеки од Windows, rootkit ги отстранува своите датотеки од списокот. Rootkits исто така можат да кријат записи во регистарот.

Нападите од ботови не го оштетуваат активно компјутерот на корисникот, но тоа го прави системот подложен на оштетување. Тие тивко се кријат додека сопственикот, или „бот пастир“, не ја иницира соодветната команда. По ова, заедно со стотици или илјадници други, ботот прави сè што е кажано. Ботови често се користат за испраќање спам.

Некои малициозен софтвер постои специјално за да ви помогне да дистрибуирате друг малициозен софтвер. Овие програми т.н „dropper“ програми, имаат тенденција да бидат мали и ненаметливи, но тие можат да инјектираат постојана количина на друг малициозен софтвер во компјутерот на корисникот. Dropper може да добие упатства од својот далечински сопственик, како и ботови, за да утврди кој малициозен софтвер ќе го дистрибуира.

Како што сугерира името, ransomware држи компјутер или податоци како заложник и бара откуп за истите. Во својата најчеста форма, преку таква закана за откуп, ќе ги криптира документите и ќе бара плаќање пред да ги декриптира.

Во теорија, антивирусот на корисникот треба да може да му обезбеди да се справува со рансомвер исто како и со кој било друг малициозен софтвер. Како и да е, бидејќи последиците од нападот со откуп на софтвер се доста сериозни, на корисниците исто така им се препорачува да користат специјални алатки за заштита од рансомвер.