• 03.08.2021 19:48

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност вечерва ќе пристигне во Москва

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, како и Потпретседател на Европската комисија, Joзеп Борел, вечерва ќе пристигне во Москва на неколкудневна посета. Тоа ќе биде прва посета на Русија од страна на висок претставник / потпретседател на ЕУ од 2017 година.

Посетата ќе даде можност за пошироки дискусии со министерот за надворешни работи Сергеј Лавров и други руски соговорници пред стратешката дискусија на Европскиот совет за односите меѓу ЕУ и Русија закажана за во март.

Високиот претставник Борел најавено е дека ќе се осврне на акциите на Русија во Украина и во соседството, важноста од континуирана имплементација на иранскиот нуклеарен договор, глобалниот одговор на пандемијата на коронавирусите, климатските промени, и други битни теми за регионот.

Неодамнешното труење, притворање и апсење на опозицискиот политичар Алексеј Навални и пошироката загриженост за основните слободи и човековите права во Русија, исто така, ќе бидат на неговата агенда.

За време на неговата посета, Joseозеп Борел ќе оствари средби со претставници на руски граѓански организации и членови на академската заедница во Москва. Пред посетата, Joseозеп Борел рече: „Односите со Русија се едни од најсложените во ЕУ. Неодамнешните случувања служат само за дополнително истакнување на потребата да ја посетам Москва. Но, надвор од прашањата за расправа, постојат и области во кои ЕУ и Русија соработуваат или треба повеќе да соработуваат, за кои е потребно итно внимание“. По нивниот состанок во петокот на 5 февруари, високиот претставник / потпретседател Борел и министерот Лавров ќе одржат заедничка прес-конференција во 10:15 часот по средноевропско време.