• 21.04.2021 21:37

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Владејачката партија во Франција ветува промена во контроверзниот предлог закон за безбедност

Владејачката партија на францускиот претседател Емануел Макрон вчера вети дека ќе ја смени мерка на предложениот закон за безбедност, со кој ќе се ограничи снимањето на полицајци, откако оваа одредба предизвика големи протести за нарушување на слободата на говорот и полициската одговорност во земјата.

„Затоа што сме решени да ги заштитиме нашите полициски сили и да го сториме тоа без двосмисленост, но исто така и да ги отстраниме сомнежите и недоразбирањата […] затоа ќе предложиме комплетна нова формулација на членот 24“, изјави Кристоф Кастанер, водачот на партијата на Претседателот Макрон – La Republique En Marche! на прес-конференцијата. Кастанер не прецизираше како може да се препише членот 24, кој ќе ја казни дисеминацијата на слики на полицајци со намера да им нанесе штета. Изминатата недела се одржаа демонстрации низ цела Франција против таканаречениот „глобален закон за безбедност“, кој исто така вклучува контроверзни одредби за кои критичарите велат дека ќе го прошират правото на државата да ги следи своите граѓани. Исто така постои и спротивставување на таканаречената „Нова национална шема на полициско работење“, објавена во септември од министерот за внатрешни работи Џералд Дарманин, со која се бара новинарите да се распрснат за време на демонстрациите кога тоа ќе им го наложи полицијата, со што ќе се спречат да ги покриваат последиците од протести во реално време, кои во последните години честопати беа бурни.

Повеќе од 100 локални избрани службеници од парискиот регион го објавија своето учество на протестот во саботата преку јавен форум во францускиот неделен весник „Le Journal du Dimanche“. Протестите го означија крајот на напната недела во која се случија два големи инциденти на полициско насилство, токму кога законот го разгледуваше долниот совет на Франција, Националното собрание. Предлог-законот беше усвоен од Националното собрание во вторникот и требаше да биде ставен на гласање во Сенатот на почетокот на следната година.