• 25.06.2021 13:24

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Македонците сигурно нема да ја изгубат националната свест и да станат Бугари

BySarissa Editor

Nov 22, 2020

Бугарија по долгата „вербална војна“ и официјално го блокира патот на Македонија во ЕУ, пишува угледниот хрватски портал Геополитика.

Пренесуваме дел од пишувањето на овој медиум за проблемите што Македонија ги имаше со Грција, а сега со Бугарија. Целата анализа може да се прочита на овој линк.

За последната блокада на Македонија од соседна Бугарија, Геополитика пишува:

Бугарскиот премиер Бојко Борисов, чија партија ГЕРБ е член на Европската народна партија (ЕПП), е познат како еден од најкооперативните лидери на новите членки на ЕУ.

Германија, односно канцеларката Меркел како најважен политичар во ЕУ, го толерира национализмот на Борисов кон Македонците затоа што има силно стапало во Источна Европа, но и затоа што социјалдемократската опозиција (за разлика од социјалдемократите во поранешна Југославија, освен Србија) е проруска.

Ова е една од главните причини зошто Борисов не доби „пакет“ поради големите протести против корупцијата на владејачката партија годинава.

Другата најважна земја на ЕУ, нејзиниот лидер Емануел Макрон, сигурно нема да се залага за Македонија. Макрон е многу скептичен во однос на проширувањето на ЕУ. Тој смета дека ЕУ треба прво да се постави на поцврста основа, откако претходно го блокираше европскиот пат на Македонија и Албанија.

Иако Макрон знаеше како да „солира“ во однос на Германија во некои ситуации – на пример, кога го спречи планот на Ангела Меркел шеф на Европската комисија да стане бирократ од втора класа од сестринската ЦСУ како дел од решавање сметки во рамките на германската владејачка коалиција.

Меркел минатата недела им рече на Заев и Борисов дека мора да се согласат.

Се разбира, таа не ја поддржа позицијата на Македонија – Бугарија е многу поважна како сојузник.

На крајот, осамената Македонија, велат аналитичарите, веројатно ќе се согласи на некои од бугарските барања, со одредена концесија на Борисов, за да може Заев да се „измие“ со својата јавност и да ја претстави новата концесија како победа.

Во секој случај, иако бугарските причини се неоправдани и Софија не постигнува ништо со нив – Македонците сигурно нема да ја изгубат националната свест и да станат Бугари, но само со такво малтретирање тие се антагонизираат и ја дистанцираат Македонија од себе, без никаква конкретна придобивка.