• 21.04.2021 09:22

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Германија ќе придонесе со над 1 милијарда евра хуманитарна помош за Сирија

Германија ќе придонесе со над 1 милијарда евра хуманитарна помош за Сирија, изјавија на донаторската конференција во Брисел, наменета за проширување на хуманитарните напори за земји зафатени од војна, како и за земји-домаќини на бегалци. Германската федерална влада, која на минатогодишната конференција обезбеди 1,6 милијарди евра, планира да излезе со слична сума и оваа година.

По 10 години војна во Сирија, од меѓународната заедница ќе се побара да се засили со нови ветувања за помош од милијарди долари за финансирање на хуманитарни цели. 5-та Бриселска конференција за Сирија ќе се одржи преку видео врска поради мерки на претпазливост за коронавирус, но потребите на сириските бегалци и ранливите цивили се огромни.

Официјални лица стравуваат дека со глобалниот економски пад поттикнат од пандемијата, меѓународната помош за Сирија е пред нов удар токму кога е најпотребна. Низ Сирија, пандемијата ја влоши најтешката економска криза од почетокот на конфликтот во 2011 година. Локалната валута се сруши, а цените на храната се зголемија – што се зголеми за 222% од минатата година. Девет од 10 лица живеат под прагот на сиромаштија и во северозападна Сирија, близу три четвртини од 4,3 милиони жители имаат несигурен пристап до храна. Според Обединетите нации, на 13,4 милиони луѓе во Сирија, повеќе од половина од предвоеното население во земјата, им е потребна помош. Тоа е пораст од 20% во однос на минатата година. Повеќе од 50 земји ќе бидат претставени на конференцијата, заедно со 30 други организации, вклучително и невладини организации (НВО), хуманитарни агенции и меѓународни финансиски институции.