• 16.05.2021 20:13

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Годишнина од загинувањето на Никола Карев

Bysrs-editor

Apr 27, 2021

Неполни две години по задушувањето на Илинденското востание и на Крушевската Република, нејзиниот претседател Никола Карев (1877-1905)) во битка со аскерот загинал во месноста Свиланово на Осоговските Планини, во близина на кочанското село Рајчани, на тромеѓата меѓу денешните општини Кочани, Чешиново-Облешево и Пробиштип. Постарите жители на тој крај и денес раскажуваат за она што го слушнале од нивните дедовци и прадедовци за кобниот ден кога во битка со аскерот животот го загубиле Карев и неговата дружина, кои ноќта помеѓу 26 и 27 април преноќиле во Рајчани.

Според историските податоци, кои не се многу обемни, Никола Карев по задушувањето на Илинденското востание, првин заминал во Белград, а потоа, кон крајот на 1903 година, во Софија. Во април 1905 одлучил да се врати во Македонија. Тргнал со својата мала чета од седуммина соборци, во придружба на нешто поголемата на прилепскиот војвода Петар Ацев. Границата ја поминале на Осоговските Планини, кај Ќустендил. Во кочанското село Рајчани стигнале ноќта на 26 април. Требало да одморат, а следната ноќ да продолжат кон Крушево. Карев и дружината рајчанци топло ги дочекале.

Но, најверојатно поради претходно предавство, башибозук и турски аскер ја нападнале дружината в зори на 27 април. Комитите веднаш се фатиле за оружјето и со пукање почнале да се повлекуваат кон Свиланово, единствениот слободен правец. Но, дошол нов аскер од правецот на Кочани, па опколените комити се забарикадирале во колиба во трло и давале жесток неколкучасовен отпор. Загинале и Карев и сите негови соборци. Од обрачот успеал да се пробие само еден. Откако Турците ги зеле телата на своите загинати и заминале од Рајчани, селаните го закопале Карев на Свиланово.


Во 1953 година, по повод 50-годишнината од Илинденското востание и Крушевската Република, посмртните останки на Карев се пренесени во неговото родно Крушево, а од 1990 се во „Македониумот“ во тој град.