• 31.07.2021 16:02

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Голем скандал ја тресе и австриската служба за безбедност

Австриската служба за уставна заштита и контратероризам е институција што ја брани земјата од шпионажа, но истрагата покажала дека некои нејзини членови шпионирале за странци, но и за политички партии, пренесуваат австриските медиуми.

Според нив, сегашната истрага покажала дека некои членови на БВТ испраќале информации до руските разузнавачки служби, компанијата „Wirecard“, за чиј шеф е распишана потерница, но и до политичките партии за борба против противниците.

Додека до неодамна секогаш се зборуваше за мрежата на Народната партија на Австрија, сега, според медиумите, евидентно е дека другите партии се во игра.

Меѓу главните во овој како што го нарекуват домашните агенции разузнавачки трилер од 2018 година е поранешниот шеф на БВТ.

Целата афера пишуват тамошните медиуми била откриена преку исповедта на поранешниот сопруг на претходниот министер.

На него според пишувањата му помагал отпуштениот главен инспектор, кој бил негова десна рака и кој имал одлични врски со Социјалдемократската партија на Австрија, но и со десничарската Партија на слободата.

Третиот соучесник бил техничар во БВТ, кој е пред суспензија, пишуват агенциите.

Покрај него, покрај колегите и високи функционери на кабинетот, и неколку министри за внатрешни работи информират медиумите во Австрија,биле пронајдени 50 броеви на мобилни телефони.

Домашните медиуми анализират дека сега се покажало дека крупните сведоци на Обвинителството за економски криминал и корупција се главните во криминалната мрежа.

Тие тргувале со државни тајни и лични податоци на граѓаните, а преку службениот компјутер добивале и до 1.500 евра за секое испитување.

Поради оваа истрага, домашните агенции коментираат дека некои пратеници, се во страв, бидејќи би можеле да бидат поврзани со имињата на шпионите во седиштето на БВТ.