• 31.07.2021 15:21

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Грабар-Китаровиќ – хрватската железна дама

Колинда Грабар-Китаровиќ

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден ви ја претставувамe Колинда Грабар-Китаровиќ, хрватскa политичарка и дипломат, која беше претседател на Република Хрватска од 2015 до 2020 година. Таа е првата жена избрана на оваа функцијата од првите повеќепартиски независността на Хрватска во 1991 година. На свои 46 години, таа исто така е најмладата личност што ја презеде претседателската функција.

Пред нејзиниот избор за претседателка на Хрватска, Грабар-Китаровиќ извршувала голем број владини и дипломатски функции. Таа беше Министер за европски работи од 2003 до 2005 година, како и прва жена Министер за надворешни работи и евроинтеграции од 2005 до 2008 година. Грабар-Китаровиќ  беше и Амбасадор на Хрватска во САД од 2008 до 2011 година и Помошник на генералниот секретар за јавна дипломатија во НАТО под раководство на генералните секретари Андерс Фог Расмусен и Јенс Столтенберг од 2011 до 2014 година со задача да се грижи за „стратегијата за комуникација“ и „да го приближи НАТО до обичниот народ“..

Грабар-Китаровиќ  е добитник на наградата Фулбрајт за животно дело и на голем број национални и меѓународни награди, одликувања и почесни докторати.

Грабар-Китаровиќ се смета себеси за „модерен конзервативец“. Грабар-Китаровиќ се противи на истополовите бракови, но ја изрази својата поддршка за Законот за животно партнерство, кој им овозможи на истополовите парови да уживаат права еднакви на хетеросексуалните брачни парови, освен во посвојувањето на деца.  Грабар-Китаровиќ смета дека забраната за абортус нема да реши ништо и нагласува дека треба да се обрне внимание на образованието за да се спречи несакана бременост.

Грабар-Китаровиќ често ја истакнуваше за поддршката за зелените иницијативи, заедно со опасностите од климатските промени за животната средина и глобалната безбедност. Во 2016 година, таа го потпиша Парискиот договор за спречување на климатските промени.

По победата на претседателските избори во Хрватска, Колинда Грабар-Китаровиќ ја презеде функцијата Претседател на Република Хрватска на 19 февруари 2015 година која ја извршуваше до 2020 година.

Грабар-Китаровиќ е во брак со Јаков Китаровиќ и имаат две деца. Таа  е Римокатолик, редовно присуствува миса и се моли на бројаница. Таа течно зборува хрватски, англиски, шпански и португалски јазик и има основно разбирање од германски, француски и италијански јазик.

Во 2017 година, списанието Форбс ја наведе Грабар-Китаровиќ како 39-та најмоќна жена во светот.