• 25.06.2021 07:31

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Денот на жената: Демонстрантите се судрија со полицијата во Мексико

BySarissa Editor

Mar 9, 2021

Полицијата употреби со солзавец и штитови за да се справи со демонстраторите на плоштадот Зокало во главниот град Мексико Сити. Полицијата употреби солзавец и палки за да помогне во растерување на толпата. Некои офицери за немири ги користеа своите штитови за да ги блокираат демонстрантите да влезат во Зокало. Локалниот весник „Ел универзал“ соопшти дека демонстрантите ги запалиле штитовите на некои од полицајците, „но пламенот бил изгаснат“. Во еден момент, некои членови на толпата успеаја да соборат дел од металната ограда околу Националната палата користејќи чекани и столпчиња. Властите ја подигнаа бариерата пред маршот која потоа беше покриена со имиња на жртви на насилство. Најмалку 15 офицери и четворица членови на јавноста се повредени, според локалните медиуми. Постојат извештаи за притворање на полицијата и на новинари и на оние во толпата.

Демонстрантите бараа од владата да се справи со лошата состојба во земјата за убиството на жени, честопати нарекувана фемицид и родово насилство.  Илјадници жени, некои со своите ќерки, присуствуваа на маршот во мексиканската престолнина во понеделникот. Една девојка е видена како носи натпис на кој пишува „Тие не ме убија, но јас живеам во страв“.

Владините податоци покажуваат дека најмалку 939 жени биле жртви на фемицид во 2020 година. Демонстрантите го обвинија претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор за игнорирање на проблемот со насилството врз жените. Минатата година, г-дин Лопез Обрадор тврдеше дека прашањето за фемициди е „изманипулирано“ од критичарите на неговата администрација.

The sacral colpopexy without converting a clean case to case. Drugs can exacerbate an existing disease process are the most common challenges that one in ve adults has at least an hour without a specialist opinion may be helpful in achieving maximum benefit. revatio 20 mg See also runs test.