• 21.04.2021 00:19

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Доналд Трамп ја доби првата правна битка во Пенсилванија

BySarissa Editor

Nov 5, 2020

Претседателот на САД, Доналд Трамп ја постигна првата правна битка во Пенсилванија каде што апелацискиот суд нареди на набљудувачите на анкетите да им се дозволи присуство и набљудување на шест метри оддалеченост од местото на пребројувањето на гласовите.

„Голема законска победа во Пенсилванија“, објави Трамп на “Твитер” веднаш откако судот ја донесе пресудата.

Во моментов Трамп води во Пенсилванија, но при пребројувањето на гласовите во последниот ден неговото водство значително се намали. Менаџерот на кампањата на Трамп, Бил Степиен, за време на конференцискиот повик пред новинарите изјави дека судската одлука ќе им овозможи да го прегледаат пребројувањето што веќе се случило.

“Како резултат на оваа неверојатна законска победа, налогот на основниот суд беше сменет. Сега, според Комонвелтскиот суд во Пенсилванија,” на сите кандидати, набљудувачи или претставници на кандидати ќе им биде дозволено да бидат присутни во процесот на пребројување” и „ќе ни биде дозволено да ги набљудуваме сите аспекти на процесот на броење во рок од 2 метри, притоа придржувајќи се кон сите протоколи за COVID-19, вклучително и носење маски и одржување на социјална дистанца“, рече Џастин Кларк, заменик менаџер на кампањата наТрамп.

Според последниот извештај, со 91 проценти од гласовите, Трамп собра 50,4 проценти од вкупно преброените гласови, а неговиот демократски ривал Џо Бајден има 48,3 проценти од гласовите. Водството на Трамп е 135.626 гласови, што значително опадна со последните неколку кругови на пребројување. Трамп во средата имаше водство од 400.000 гласови.

„Медиумите со години се обидуваа да го дискредитираат и соборат Доналд Трамп“, изјави менаџерот на кампањата на Трамп, Бил Степиен, пред новинарите на конференцискиот повик.

“Ќе ја освоиме Пенсилванија. Имам голема доверба денес, како што имав и вчера. Исто така извојувавме голема победа во Пенсилванија утрово, што помага да се осигури транспарентноста и отвореноста што ја заслужува Пенсилванија”, потврди тој.