• 25.06.2021 14:58

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Дури и пандемија не може да спречи геополитика

Пандемијата со КОВИД-19 доминираше во 2020 година и продолжува во 2021.

Ги забави синџирите на снабдување, одложи воени вежби, потрошени се владини буџети и дополнително ги разгори односите меѓу Кина и САД.

Но, ширењето на оваа пандемија не ги одвлече геополитичките работи. Сојузниците и партнерите на НАТО се фокусирани на воената интероперабилност и додавање на дополнителен арсенал за да ја спречат руската агресија. Русија одговара со приоритет на самодоволност во својата одбранбена индустрија како средство за модернизирање на своите сили. Во меѓувреме, Кина и САД ја продолжуваат својата трговска војна. Загриженоста на некои азиско-пацифички нации, кои сакаат да избегнат заземање на страна, повеќе сакаат да ги видат напредок на двете економски сили во однос на работата – заедно за да се справат со климатските промени.

Од гледна точка на индустријата, постпандемискиот свет мора да вклучува финансиска поддршка од владата за да преживеат бизнисите и да се отворат нови работни места. Бразилскиот „Ембраер“ и групата „Парамаунт“ од Јужна Африка нагласија во своите есеи дека одбранбената индустрија не е само средство со кое воените сили можат да растат во сила и моќ; туку овие бизниси обезбедуваат научни и технолошки достигнувања што можат да му користат на цивилниот свет и да му помогнат на човештвото да се бори против заедничкиот непријател – можеби следната пандемија.

Па, што можеме да предвидиме за 2021 година? Дали односите меѓу традиционалните противници ќе се подобрат, како што неодамна видовме со Израел и неговите арапски соседи? Или, кампањи за дезинформација и беспилотна технологија е знак за нови проблеми кои што треба да се појават? Можеби генералниот секретар на НАТО најдобро го кажа тоа: „Единственото нешто за што можеме да бидеме сигурни е самата несигурност“.