• 21.04.2021 09:56

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Египет, Етиопија, Судан не успејаа да направат напредок за спорната брана

Египет, Етиопија и Судан не успејаа да постигнат договор за нов пристап на преговори за решавање на нивниот долгогодишен спор околу контроверзната брана што Етиопија ја гради на Синиот Нил, соопштија трите земји во средата.

Кон крајот на октомври, трите земји ги продолжија виртуелните разговори околу полнењето и работењето на браната која ја гради Етиопија. Обновените разговори следеа по коментарите на претседателот Доналд Трамп во кои тој рече дека низводно Египет може да заврши со „разнесување“ на проектот, што Каиро го нарече егзистенцијална закана. Забелешките ја налутија Етиопија.

Министрите за надворешни работи на трите нации се состанаа минатата недела каде делегираа експерти од нивните земји за да разговараат и да се договорат за пристапот, за разговорите да бидат плодни. Но, разликите останаа, а состанокот во средата не успеа да ги надмине празнините, изјави Мохамед ел-Себаеј, портпарол на Министерството за наводнување во Египет.