• 21.04.2021 19:00

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Етиопија затвори 4 аеродроми во регионот Тиграј заради воен конфликт

BySasho Petkovski

Nov 6, 2020

Воената операција на Етиопија во нејзиниот северен регион Тиграj има „ограничени и остварливи цели“, изјави премиерот на земјата Абиј Ахмед.

„Операциите на федералните одбранбени сили што се одвиваат во Северниот дел на Етиопија имаат јасни, ограничени и остварливи цели – да се врати владеењето на правото и уставниот поредок и да се заштитат правата на Етиопија да водат мирен живот каде и да се во земјата.

Во средата, Етиопија објави дека силите на Народниот ослободителен фронт Тиграј (ТПЛФ), политичка партија и вооружено движење за ослободување, упаднаа во базата на федералната армија во главниот град на регионот Мекеле, напаѓајќи ја војската и ограбувајќи ги воените средства.

Во четвртокот, долниот дом на парламентот на Етиопија одобри шестмесечна вонредна состојба во Тиграј, со која управува ТПЛФ партија која доминираше во политиката на Етиопија скоро три децении.

Тензиите ескалираа од септември кога Тиграј одржа регионални анкети во спротивност на федералната влада.

Абиј рече дека федералната влада неколку месеци се обидувала да ја реши разликата со раководството на ТПЛФ мирно преку медијација, помирување, дијалог, но сето тоа не успеало поради „криминалното одушевување“ и „непопустливоста“ на ТПЛФ.

Во меѓувреме, Етиописката управа за цивилно воздухопловство во петокот објави затворање на аеродромите Мекеле, Шире, Аксум и Хумера во регионот Тиграј од 6 ноември 2020 година.

Воздушниот простор во регионот е затворен за секој лет од 4 ноември.