• 30.07.2021 15:25

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ЕУ предупредува на безбедносниот ризик на Балканот

Европската унија во вторникот ја предупреди Бугарија дека ризикува да ја наруши безбедноста на Балканот и на други места во Европа, ако продолжи да ги блокира разговорите за членство во ЕУ за Македонија.

Лидерите на ЕУ во март им дадоа зелено светло на Албанија и Македонија да започнат преговори за пристап, но не беше утврден датум за почеток на разговорите. Сега Бугарија инсистира Македонија официјално да признае дека нејзиниот јазик има бугарски корени и да ја уништи.

Германскиот министер за европски прашања Михаел Рот, чија земја претседава со ЕУ, рече дека неговата земја прави се што може за да се стави крај на застојот, но дипломатите на ЕУ се сомневаат дека ќе се постигне чекор напред во скоро време. „Било што друго би било многу тешка политичка грешка на сметка на стабилноста и безбедноста на западен Балкан, и тоа на крајот масовно ќе ја загрози безбедноста на цела Европа – и сите треба да бидат свесни за тоа“, изјави Рот пред новинарите.

Македонија и Албанија всушност требаше да започнат разговори за членство во ЕУ минатата година, но Франција ги блокираше, велејќи дека прво треба да се реформира процесот на пристапување во блокот од 27 нации. Изгледите за членство во ЕУ долго време се гледаа како поттик за поттикнување на демократските, политичките и економските реформи во нестабилниот регион на Балканот.

Земјите мора да преговараат за 35 „поглавја“ или области за политики за влез во ЕУ. Поглавјата се широк опсег и вклучуваат финансиска, земјоделство, транспорт, енергетика, социјална и правна политика, меѓу другите области. На пример, Хрватска, која се приклучи на ЕУ во 2013 година, ги започна своите преговори истовремено со Турција, која најверојатно нема да стане членка наскоро.