• 25.06.2021 14:59

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ЕУ со стратегија за зајакнување на индустријата на дронови и вселенскиот сообраќај

Европската комисија неделава објави дека ќе се обиде да ја зајакне конкурентноста на економијата преку поинтензивна соработка помеѓу воениот и цивилниот сектор во областа на технологијата на беспилотни летала и комуникациите и вселенскиот транспорт.

Целта на Акциониот план за поблиска интеграција на граѓанскиот, воениот и авијацискиот сектор е да се користат истражувањата и иновациите за деловни проекти и други области.

За прв пат, ЕУ има на располагање пари за да ги зајакне иновациите во технологиите што ги користат воените, вселенските и цивилните сектори, вклучително и процесорите, кибернетиката, квантните компјутери и вештачката интелигенција, објави Брисел.

„Во Европскиот фонд за одбрана, имаме силен потенцијал за синергија помеѓу иновациите во вселената, одбраната и цивилното истражување и иновациите“, објаснува еврокомесарот за дигитализација, Маргрет Вестагер.

„Тоа ни треба за цела низа клучни технологии“, додава Вестагер.

Брисел најавува проекти од областа на беспилотни летала, вселенски комуникации и вселенски сообраќај.

Проектите со беспилотни летала треба да ја зајакнат конкурентноста на индустријата на Европската унија во оваа област, која има силна одбранбена димензија, додека комуникациите засновани на вселената ќе обезбедат флексибилни и брзи врски во Европа засновани на квантна енкрипција, објаснуваат тие.

Од друга страна, управувањето со вселенскиот сообраќај е потребно за да се избегнат судири што произлегуваат од акумулација на сателити и вселенски остатоци, а истовремено да и се обезбеди на Унијата автономен пристап до вселената, објаснуваат од Брисел.

„Планот е иновациите систематски и внимателно да имаат повеќекратна употреба со текот на времето и да овозможат користење на огромниот потенцијал за иновации на истражувачите и почетниците“, истакнува Вестагер.

Проектите, според еврокомесарот за индустрија, Тиери Бретон, ќе и помогнат на Унијата да застане на свои нозе наместо да се потпира на други земји.

„Тоа истовремено ќе ја намали нашата зависност од клучните технологии и ќе го зајакне индустриското лидерство што ни треба за да се излечиме од кризата (пандемија на коронавирус)“, изјавил Бретон.