• 03.08.2021 14:33

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ЕУ ја зајакнува одбраната од сајбер напади

Европската комисија предложи нацрт план за обнова на правилата за сајбер безбедност за критичните сектори и нова стратегија за сајбер безбедност, во обид да се зајакне одбраната од поголеми нарушувања и напади. Новите предлози доаѓаат во пресрет на големите напада на Европската агенција за лекови, која во моментов е вклучена во одобрување на вакцините за коронавирус, и други напади што имаа за цел да ги нарушат стратешките индустрии во Европа и јавните институции во изминатите години.

„ЕУ сака да ги засили и заштити своите влади, граѓани и деловни активности од глобални сајбер закани и да обезбеди лидерство во сајбер-просторот“, изјави Jозеп Борел, шеф на надворешната политика на ЕУ.

Во првиот предлог, Комисијата претстави ревизија на својата Директива за мрежи и безбедноста на информациите (НИС) од 2016 година, со која ќе се постават построги барања за „основните субјекти“ по сектори, вклучувајќи енергија, транспорт, финансиски услуги, телекоми, здравствена заштита, производство и јавните администрации. Забележителни дополнувања на опсегот на овој закон „НИС 2“ се: производители на лекови и производители на вакцини, телекомуникациски компании вклучувајќи услуги за видео конференција, даватели на услуги во облак и податоци како и ИТ системите на владите. Правилата имаат за цел да ги заштитат клучните средства и чувствителните информации на овие организации од хакирање или шпионирање. Тие, исто така, ќе наметнат полесни барања за посебна категорија – „важни субјекти“, широка група на компании и организации кои се соочуваат со зголемени предизвици за сајбер безбедност.

Вториот предлог на директивата за заштита на критичната инфраструктура ќе наметне правила за заштита на физичките средства, мрежите од нарушување. Директивата, првично изготвена во 2008 година, ќе биде ажурирана во Директива за отпорност на критични субјекти што влијае на широк спектар на суштински даватели на услуги како законот за сајбер безбедност.

Комисијата и нејзините дипломатски служби објавија и нова Стратегија за сајбер безбедност. Стратегијата вклучува нови механизми за компаниите во индустријата, како и јавните и безбедносните органи за размена на информации. Овој таканаречен „Сајбер штит“ има за цел да им помогне на европските организации побрзо да реагираат на нападите и да споделуваат разузнавачки информации низ секторите. Исто така, вклучени се и голем број мерки за институциите и агенциите на ЕУ за подобро да ги заштитат своите податоци, по повеќегодишната зголемена загриженост дека чувствителните дипломатски комуникации на ЕУ се склони кон кршење.

Новите правила би биле предложени во 2021 година, а стратегијата поддржува развој на „квантна инфраструктура за комуникација“ за размена на информации низ цела Европа. Документот, исто така, утврдува план за спротивставување на „ограничувањата на авторитарните режими на Интернет“ со тоа што ќе се олесни воведувањето санкции за хакерските групи поддржани од државата и ќе се развијат посилни меѓународни правила во рамките на Обединетите нации и другите меѓународни форуми.

Комисијата исто така ја објави својата евалуација за тоа како земјите во ЕУ досега спроведоа мерки за безбедност на 5G, во услови на зголемен притисок врз кинеските продавачи на телекомуникации Huawei и ZTE во Европа.