• 31.07.2021 15:26

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Кина го ограничува Парламентот на Хонг Конг само за „патриоти“

Byurednik

Mar 31, 2021

Кина донесе измени во изборниот правилник на Хонг Конг кои ќе ја засилат нејзината контрола врз Специјалниот административен регион. Бројот на директно избрани места во Парламентот е скратен скоро за половина, а идните пратеници најпрво ќе бидат проверени од Комитет за да се обезбеди нивната лојалност кон копнена Кина. Целта е да се обезбеди само „патриотски“ фигури да можат да се борат за позиции на моќ.

Критичарите предупредуваат дека тоа ќе значи крај на демократијата во Хонг Конг, стравувајќи дека ќе ја отстрани целата опозиција кон Пекинг од Парламентот. Но, лидерот на Хонг Конг, Кери Лам, рече дека не постои начин „универзална демократија“, додавајќи дека комисијата за проверка нема да ги проверува луѓето врз основа на нивните политички ставови, туку само ќе ги искорени сите „не- патриоти “. Таа изјави дека сè додека кандидатите можат да покажат лојалност кон Хонг Конг, го поддржуваат Хонг Конгшкиот Устав наречен Основниот закон и поминат проверки на националната безбедност, ќе им биде дозволено да се кандидираат на избори.

„За луѓето кои имаат различни политички убедувања, кои се повеќе склони кон поголема демократија или кои се поконзервативни, кои припаѓаат на левицата или припаѓаат на десницата, сè додека го исполнуваат овој многу фундаментален и основен услов, јас не гледам зошто тие не би можеле да се кандидираат на избори “, рече таа во вторникот.