• 21.04.2021 09:03

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Кина ја заостри реториката кон Тајван: “Независност значи војна”

BySarissa Editor

Jan 28, 2021

Кина ја заостри реториката кон Тајван, предупредувајќи по неодамнешните засилени воени активности во близина на островот дека “независност значи војна” и дека нејзините вооружени сили делуваат како одговор на провокациите и странското мешање.

Тајван, за кој Кина тврди дека е нејзина територија, известил дека минатиот викенд повеќе кинески борбени авиони и бомбардери влегле во неговата идентификациска зона на југозападната противвоздушна обрана, поради што Вашингтон го повикал Пекинг да престане со тие активности.

Кина верува дека тајванската демократски одбрана влада се движи кон прогласување на официјална независност, иако тајванскиот претседател Тсаи Инг-вен неколку пати повторил дека тоа е веќе независна држава која се нарекува Република Кина, што е нејзиното официјално име.

Запрашан на месечниот брифинг за неодамнешните активности на воените сили, портпаролот на кинеското министерство за одбрана Ву Куан рекол дека Тајван е нераздвоен дел од Кина.

“Воените активности на Кинеската народноослободителна војска во Тајванскиот теснец се потребни акции за решавање на моменталната безбедносна ситуација во Тајванскиот теснец и за заштита на националниот суверенитет и безбедност”, рекол тој.

Тој рекол дека “една рака” луѓе на Тајван бараат независност на островот. “Ги предупредуваме оние елементи на тајванска независност: оние кои си играат со оган ќе се изгорат сами, а независност на Тајван значи војна”, рекол тој.

Иако Кина никогаш не се откажала од употреба на сила за да го стави Тајван под своја контрола, не е вообичаено Пекинг да праќа такви отворени, вербални закани за војна.