• 31.07.2021 15:39

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Кина ќе претстави предлози за промовирање на “Шангајскиот дух”, како и продлабочување на соработката на претстојниот самит на ШОЦ

На претстојниот самит на Шангајската организација за соработка (ШОЦ), Кина ќе претстави нови предлози за унапредување на “Духот на Шангај”, консолидирање на солидарноста и заемната доверба во ШЦО, како и продлабочување на соработката во различни области, рече заменик министерот за надворешни работи Ли Јученг од Пекинг во четвртокот.

Ли, ова го изјави на прес-конференција на која рече дека кинескиот претседател Си Џинпинг ќе присуствува на 20-тиот состанок на Советот на шефови на држави на ШЦО во Пекинг на 10 ноември, на покана од рускиот претседател Владимир Путин, каде ќе одржи важен говор.

Домаќин на состанокот преку видео-врска ќе биде Русија, која го има ротирачкото претседателство на ШЦО оваа година.

Тоа е прв мултилатерален самит на кој претседателот Си ќе присуствува по петтата пленарна седница на 19-от Централен комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК) и е најголемата кинеска мултилатерална дипломатска акција во евроазискиот регион оваа година, рече тој.

За соработката со ШОЦ за борба против пандемијата, Ли рече дека земјите-членки на ШЦО енергично се поддржувале едни со други во борбата против пандемијата, изразиле силна поддршка на меѓународната соработка против пандемијата и го поддржаа ШЦО во нејзината ефективна соработка со Светската здравствена организација.

Сите овие активности ефикасно ги заштитија животот и здравјето на луѓето во регионот, инјектираа позитивна енергија во глобалната антипандемиска соработка и дадоа значаен придонес во градењето на заедницата за заедничко здравје за човештвото.