• 31.07.2021 15:34

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Ковид-19: Велика Британија го отфрли тврдењето за забрана за извоз на вакцини од страна на ЕУ

BySarissa Editor

Mar 10, 2021

Дипломатски спор започна откако највисокиот претставник на ЕУ тврди дека Обединетото Кралство воведе „целосна забрана“ за извоз на вакцини „Ковид“. Претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел рече дека се однесува на сите вакцини и компоненти произведени во Велика Британија. Но, министерот за надворешни работи на ОК, Доминик Рааб ја опиша оваа изјава како „целосно лажна“, дознава Би-Би-Си.

Официјален претставник на ЕУ е повикан во Форин Офисот, Министерството за надворешни работи на ОК, за „понатамошни дискусии“ по ова прашање. Расправијата доаѓа со европските лидери под притисок за бавното распределување на вакцините Ковид-19.

Во својата неделна брифинг-белешка, Мишел рече дека е „шокиран“ кога слушнал дека 27-члениот блок е обвинет за „национализам на вакцини“ по промените што ги направи во правилата за извоз на почетокот на оваа година. „Овде повторно, фактите не лажат“, напиша тој. „Велика Британија и САД воведоа целосна забрана за извоз на вакцини или компоненти на вакцини произведени на нивна територија. „Но, Европската унија, регионот со најголем капацитет за производство на вакцини во светот, едноставно воспостави систем за контрола на извозот на дози произведени во ЕУ.

Како одговор, г-дин Рааб му напишал на Мишел да го „објави истината“, велејќи дека „лажното тврдење е повторено на различни нивоа во рамките на ЕУ и Комисијата“. Во неговото писмо вели: „Владата на Велика Британија не го блокираше извозот на единствена вакцина Ковид-19 или компоненти на вакцината“.

Во Велика Британија, во меѓувреме, 22,5 милиони луѓе – третина од возрасната популација – ја примиле својата прва доза. Велика Британија, за која се очекува да има голем вишок вакцини откако нарача 400 милиони дози, соопшти дека ќе донира најголем дел од останатите во посиромашните земји. Францускиот претседател Емануел Макрон ги повика побогатите земји да издвојат до 5% од сегашните резерви за оваа намена.