• 30.07.2021 14:14

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Конгресот на САД го донесе долгоочекуваниот предлог-закон за помош од коронавирусот

BySarissa Editor

Dec 22, 2020

Сенаторите го одобрија нацрт-законот доцна во понеделникот, неколку часа откако беше усвоен од Претставничкиот дом. Помошта вклучува директен депозит за многу Американци и поддршка за бизниси и програми за невработеност. Претседателот Доналд Трамп се очекува брзо да го потпише пакетот во закон. Новоизбраниот претседател Џо Бајден исто така го поздрави пакетот за помош. Во Домот, нацрт-законот беше изгласан со 359 гласа „за“ и 53 „против“, а во Сенатот тој помина со 92-6.

Многу програми за помош требаше да истечат на крајот на месецов и околу 12 милиони Американци беа изложени на ризик да го изгубат социјална помош за невработеност. Стимулот вклучува еднократни исплати од 600 УСД на повеќето Американци и ќе ги зголеми исплатите за невработеност за 300 УСД неделно, продолжувајќи ги роковите за истекување на програмите за невработени до пролетта. Исто така, содржи повеќе од 300 милијарди долари поддршка за бизниси и пари за дистрибуција на вакцини, училишта и станари кои се соочуваат со иселување. Пакетот вклучува продолжување на мораториумот за иселување.

Кој ќе ги добие чековите од 600 американски долари?

Пратениците рекоа дека законот ќе испрати 600 американски долари за возрасен или дете за лица кои заработуваат до 75 000 долари или брачни парови кои заработуваат до 150 000 долари, а семејствата кои заработуваат повеќе добиваат помалку. Предлог-законот не вклучува помош за локалните самоуправи.