• 31.07.2021 16:16

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Кој ме шпионира – Американци, Кинези, некој друг … па како?

И додека бучавата околу наводното кинеско шпионирање преку нивните уреди продолжува, „Волстрит журнал“ (WSJ) објави интересна статија во која открива како американската влада внимателно ги следи своите граѓани.

И додека американската влада нашироко го обвинува Huawei за шпионирање на корисници преку своите уреди и испраќање на податоци до нејзината влада, што не е докажано до денес (барем не сме виделе никакви информации за да го потврдат ова), исто така се обидува на секој можен начин да ја потисне огромната популарност на кинеските апликации TikTok и WeChat. Од друга страна WSJ открива дека американската Влада следи што прават нејзините жители подолго време. Да бидат работите уште полоши, тие дури и го признаваат тоа. Значи, на Американците им е дозволено да шпионираат и да не се зборува за нив, додека на другите не им е дозволено да го сторат тоа затоа што веднаш се крева медиумска харангија.

Една статија објавена во Волстрит журнал вели дека владата на САД работи со компанија која има вграден код за следење во повеќе од 500 од најпопуларните апликации што ги користат американските граѓани. Компанијата што го прави овој бизнис е Anomaly Six LLC со седиште во Вирџинија. Компанијата наводно им плаќа на производителите на апликации да го инсталираат нивниот код, со цел да соберат „анонимни“ кориснички податоци и тие собрани податоци да ги продадат на американската влада.

Иако се наводно анонимни податоци (не лични), сепак е можно да се прочита од овие податоци, на пример, кој е сопственик на уредот. Исто така, кога одите на спиење, паметниот телефон не се движи ноќе, според податоците за локацијата, можно е да ја дознаете адресата на сопственикот и според однесувањето, кој е сопственик на уредот. После тоа, лесно е да се открие неговото движење, каде лицето работи, каде јаде и слично. Во основа, од само неколку анонимни податоци, можете да дознаете практично сè за некоја личност.

Интересно, компанијата Anomaly Six призна дека тие всушност го инсталираат споменатиот код за следење, но не сакаа да откријат за кои апликации станува збор. Но, повторно, ако го вклучите мозокот и размислите малку кои би биле 500-те најчесто користени апликации, веројатно ќе погодите добар дел од нив. Никаде не се споменува видео игри, но веруваме дека и тие се вклучени во оваа приказна. Не е познато што прави американската влада со собраните податоци, но штом ги собере, тогаш сигурно има одредена стратегија и цел – почесто се споменуваат поефикасно спроведување на законот или контратероризам, иако овие податоци можат да се користат за разни намени, па дури и за профит. Дали мислите дека ова се случува само во Америка? Размислете повторно.

И, конечно, некои корисни информации. Ако некој сака да упадне во вашиот уред и да ве шпионира, тоа ќе го стори пред се преку оперативниот систем и апликациите, многу ретко преку хардверот. И, кој ги поседува сите оперативни системи? Американци, тие ги поседуваат оперативните системи Windows, Android, iOS и MacOS, Google Mobile Services (GMS) и други алатки, преку нив сè може да се научи за вас. Пребарувачите како Гугл, Бинг, Јаху и други, исто така, собираат информации за вас, а голем број веб-страници ги собираат вашите колачиња. Треба да знаете како вашиот „голем брат“ секогаш ве гледа (кој и да е тој!), И ве следи и ги собира вашите податоци – во дигиталниот свет, сè се гледа и сè се знае. Можеби ќе ви биде полесно да спиете после ова… 🙂