• 21.04.2021 08:45

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Макрон најави борба против радикалниот ислам и негово искоренување од француското општество

BySarissa Editor

Feb 2, 2021

Француските законодавци почнаа расправа за нацрт-законот со кој се надеваат дека ќе го искоренат радикалниот ислам во земјата,  за кој властите веруваат дека е навлезен во јавните служби, здруженија, некои училишта со цел да се поткопаат националните вредности. Предлог-законот е широк и контроверзен, со околу 1.700 предложени амандмани и гарантира жестока дебата во следните две недели во Долниот дом.

Отварајќи ја дебатата, министерот за внатрешни работи Жералд  Дарманин, спонзор на законот, рече дека целта е да се запре „непријателското преземање на исламот  насочено против муслиманите“. Тој истакна дека „не се бори против религија“, иако некои муслимани во Франција изразија загриженост дека законот дава нов слој на стигматизацијата. Другите религии, од будисти до римокатолици, се пожалија дека исто така може да претрпат последици од текстот.

Предлог-законот го одразува приоритетот на претседателот Емануел Макрон, кој во говорот во октомври даде темна слика на она што го нарече „сепаратизам“, перверзна верзија на исламот, религијата број 2 на Франција, која тивко навлегува и создава „контра општество“. Дарманин го повтори тоа што го порача претседателот во своите воведни обраќања пред пратениците, велејќи: „Нашата земја страда од болест на сепаратизам, пред се  од исламистички сепаратизам, што е како гангрена што го инфицира нашето национално единство“.

Повеќе напади во Франција од страна на исламистички екстремисти даваат позадина за нацрт-законот, без оглед  на тоа што  неодамнешното насилство беше извршено од надворешни лица. Текстот се однесува на сите религии, но некои муслимани велат дека законодавството уште еднаш покажува прст кон исламот. Други критичари велат дека нацрт-законот опфаќа теми што веќе се опфатени во сегашните закони, додека лидерката на крајната десница Марин Ле Пен вели дека законот не оди доволно далеку, па дури и го именува непријателот: радикалниот ислам

Предложениот закон е еден аспект од обидитет на францускиот претседател да го стори она што неговите претходници се обидоа и не успеаја да го направат: создавање на „ислам по мерка на Франција“.  Францускиот совет на муслиманската вера или ЦФЦМ беше поттикнат да создаде „повелба за принципи на исламот во Франција“, завршена минатиот месец по многу расправии меѓу муслиманските федерации. Муслиманските лидери беа товки кога се отвори дебатата.

На помал или поголем начин предлог-законот утврдува надзор во функционирањето на здруженијата и џамиите, вклучително и на финансирање од странство, а има за цел да ги прекине влезните точки за исламистичката идеологија во животот на муслиманите.

Мохамед Мусауи, шеф на ЦФЦМ, на сослушувањето на парламентарната комисија во јануари рече дека новиот надзор над здруженијата утврден во законот е „корисен, неопходен за борба против оние кои сакаат да ги инструментализираат здруженијата“ за да им се спротивстават на француските вредности. Сепак, тој изрази загриженост дека службениците можат „да ја користат оваа алатка за да им пречат на здруженијата, на добрите студенти“ следејќи ги правилата.Шефот на Фондацијата на исламот, секуларна организација што го претставува прогресивниот  ислам, го нарече предложениот закон „неправеден, но неопходен“.

Иако муслиманите не се споменуваат во текстот, тој потенцира  „ една религија, една категорија на граѓани“. Тоа се оценува за потребно затоа што француското општество, француската нација е трауматизирана од нападите и реалноста на радикалниот ислам. Генерално, нацрт-законот има за цел да осигури дека вработените во јавните служби ја почитуваат неутралноста и секуларноста, истовремено штитејќи ги од закани или насилство. Во обид да се заштитат децата од индоктринација и да се отстранат  подземните училишта, текстот бара сите деца од 3-годишна возраст да посетуваат редовно училиште. Околу 50.000 деца учеле дома во 2020 година, според француските медиуми, но не е познат бројот на „тајни училишта“ каде што, наводно, децата се индоктринирани во радикална идеологија.

Меѓу другите клучни точки, законот има за цел внимателно да ги следи здруженијата, вклучително и оние што често водат џамии, со мерки како таа да се осигура дека надворешни лица не можат да ја преземат контролата врз здружението. Друга мерка бара здруженијата кои добиваат државни средства да потпишат „договор за републиканска посветеност“ со кој ќе осигурат дека ќе ги почитуваат француските вредности. Финансирањето мора да се врати назад ако договорот не е испочитуван. Странското финансирање за џамии не е забрането, но мора да се пријават износи над 10.000 евра .

Предложениот закон, исто така, има за цел да ги запре издавањето од страна на лекарите на сертификати за невиност, практиката на полигамија и присилен брак. Лекарите ќе бидат казнети со парична казна и ќе ризикуваат затвор за давање сертификати за невиност.

Законот вклучува дел што министерот за правда Ерик Дупонд-Морети го нарече „закон Пети“, по обезглавувањето на учителот Самуел Пети, откако им покажа на учениците карикатури на пророкот на час по граѓанско учество. Тој утврдува и ново кривично дело „говор на омраза преку Интернет“ кога се објавени нечии лични податоци.

Парламентарната расправа доаѓа по одбраната од страна на претседателот Емануел Макрон на правото да се објавуваат карикатури како таа со пророкот по обезглавувањето на наставникот во училиштето, став за слободно изразување што вознемири многу муслимани во странство. Тоа предизвика протести во повеќе земји во кои позицијата на Макрон се сметаше за антимуслиманска, што неговата влада силно го негира. Меѓународен колектив на промуслимански групи поднесе жалба минатиот месец до Комитетот за човекови права на ОН обвинувајќи ја владата на Франција за „исламофобични ставови“.