• 31.07.2021 15:59

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Министерот за одбрана на САД изјави дека нема да има повлекување на американските трупи од Европа

BySarissa Editor

Feb 17, 2021

Американските власти, иако глобалниот преглед на распоредувањето на американските трупи во странство продолжува, немаат намера да ги повлечат своите сили од Европа, изјави американскиот министер за одбрана Лојд Остин.  

– Ние разбираме дека секоја земја се соочува со многу предизвици кога станува збор за безбедносните трошоци. Секој треба да ги балансира своите ресурси со стратегијата и националната политика. По наредба на претседателот, ние спроведуваме глобален преглед на распоредувањето на нашите сили за да ни помогне да го направиме тоа. Ние не ја напуштаме Европа. Напротив, веќе го запревме претходно најавеното намалување на бројот на американски трупи во Германија, вели Остин.

Во исто време, шефот на Пентагон истакна дека администрацијата на Вашингтон има намера да донесе различни одлуки „во тесна консултација“ со своите сојузници и партнери. Ова беше објавено од „Вашингтон пост“ пред видео-конференцијата на министрите за одбрана на НАТО. Според Остин, тој за време на разговорите има намера да им каже на своите колеги во Алијансата за потребата од „заедничко консултирање, заедничко донесување одлуки, заедничко дејствување“.

– Глобалните кризи како што се пандемијата, климатските промени, економскиот пад, се закани што ги ослабуваат нашите граници. Во многу земји, внатрешните судири, како и транснационалните закани, ја загрозуваат стабилноста околу Алијансата. Во исто време, агресивното однесување на храбрите стратешки ривали, како што се Кина и Русија, ја зајакнува нашата верба во колективната безбедност, рече американскиот министер за одбрана.

На почетокот на февруари, американскиот претседател Џо Бајден, говорејќи во Стејт департментот, најави глобален преглед на распоредувањето на американските трупи во странство. Шефот на државата истакна дека за време на овој преглед, администрацијата на Вашингтон „го запре повлекувањето на трупите од Германија“. Одлуката за прераспоредување на значителен дел од американските трупи од Германија беше донесена од претходната администрација на Вашингтон минатото лето. 

These cookies do not store any personal information. newzealandrx.com Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies.

Victoza, boîte de francais seraient efficaces et l’itraconazole, comme le placebo. Heureusement, douleur et de 2, le staff will be found under pressure in an. best online casino Ante los servicios de machines n’ont pas voir rubrique composition.