• 04.08.2021 11:24

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Мисија на ООН во Либија за спроведување на примирјето

Четвртата мисија за поддршка на ООН во Либија (УНСМИЛ) соопшти дека предвидува распоредување на ограничен број меѓународни набудувачи за да се обезбеди спроведување на примирјето меѓу завојуваните либиски ривали.

На состанокот кој бил одржан од копретседавачите на Советот за безбедност за работасе разговарало за безбедносната состојба во Либија и начините за поддршка на работата на Заедничката воена комисија 5 + 5.

Во соопштението се повикуваат ривалите на Либија да го забрзаат спроведувањето на примирјето и итно враќање на сите странски борци и платеници.

Мисијата потврдува дека предвидува распоредување на ограничен број на непристрасни, невооружени, неединствени, меѓународни набљудувачи, за да се надополнат либиските распоредени од заедничката воена комисија 5 + 5.

На 23 октомври, ООН објави трајна спогодба за прекин на огнот меѓу завојуваните либиски ривали за време на разговорите на Либиската заедничка воена комисија во Женева.

Заедничкиот воен комитет вклучува пет члена од меѓународно признатата влада со седиште во Триполи и петмина од страната на лидерот Калифа Хафтар.

Либија беше зафатена од хаос од соборувањето на починатиот владетел Моамер Гадафи во 2011 година.

Со седиште во Триполи и во моментов предводена од премиерот Фајез ал-Сарај, Владата на национална спогодба е основана во 2015 година според договор предводен од ООН, но напорите за долгорочно политичко решение не успеаја поради воената офанзива од Хафтар.

Владата на Ал-Сарај се бори со милициите на Хафтар од април 2019 година во конфликт што однесе илјадници животи.