• 21.04.2021 09:23

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Надин Дорис – една од најголемите конзервативци во поновото време

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден ви ја претставувам Надин Дорис. Таа е голем конзервативец и голем борец за зачувување на традиционалните вредности на општеството и на моралните вредности на жените. Таа е член на Конзервативната партијана Велика Британија.

Родена е на 21 мај 1957 година во Ливерпул. Долги години работела во сферата на медицината. Нејзината политичкакариера започнува пред 15 години.6

Дорис беше избрана за Долниот дом на изборите во 2005 година, со мнозинство од 11.355, и го одржа својот прв говор на 25 мај 2005 година. Таа беше реизбрана во 2010 година, со зголемено мнозинство и замав од 2,3% во споредба со либерал – демократите.

Дорис е конзервативец од работничката класа и е член на социјално конзервативната група „Камен темелник“. Позната по нејзините религиозни ставови таа во едно интервју кажа: “Јас не сум пратеник од која било друга причина, освен затоа што Бог сака да бидам. Нема ништо што направив што ме наведе тука, тоа е она што го направи Бог.

Дорис првично го поддржа обидот на Дејвид Дејвис да стане лидер на Конзервативната партија во 2005 година , но подоцна го повлече одобрувањето. Во мај 2007 година, таа го критикуваше  Камерон за игнорирање на препораките за работа на конзервативната јавна политика група во прилог на граматичките училишта. Борец за ограничување на абортусот, но не за целосна забрана. Позната по обидот за забрана на носењето на високи потпетици во државните органи. Дорис исто така е позната по залагањето за едукација на мадите жена со сексуална едукација, како би се спречило нивна злоупотреба во тинејџерските години.

Дорис служеше и како член на Комитетот за иновации, универзитети, наука и вештини. Во јули 2019 година, Борис Џонсон ја унапреди Дорис во државен заменик-секретар на Министерството за здравство и социјална грижа, одговорен за менталното здравје, спречување на самоубиства и безбедност на пациентите Во мај истата година, таа беше унапредена во ранг на државен министер.