• 25.06.2021 14:31

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Насилство во Ерусалим: Повеќе судири пред националниот марш

Bysrs-editor

May 10, 2021

Се случија судири меѓу Палестинците и израелската полиција пред Планината на храмот (џамијата Ал-Акса) во Ерусалим, пред планираниот еврејски национален марш.

Повеќе од 200 лица беа повредени, бидејќи Палестинците фрлале камења, а полицајците одговориле со шок бомби. Претходно, израелската полиција одлучи да им забрани на Евреите да го посетуваат комплексот каде што се наоѓа џамијата за време на годишниот марш на знамето на Денот на Ерусалим.

Планината на храмот Евреите ја почитуваат како локација на два библиски храма и е најсветото место во јудаизмот. Планината на храмот, или џамијата ал-Акса како што е позната во муслиманскиот свет, е третото најсвето место во исламот.

Израелските полициски сили соопштија дека илјадници Палестинци се забарикадирале во зградата преку ноќ со камења и молотови коктели во очекување на конфронтација за време на Маршот на знамето на Денот на Ерусалим, што требаше да започне денес.

Советот за безбедност на ООН ќе се состане во понеделник за да разговара за ситуацијата.