• 30.07.2021 14:30

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

НАТО: Активностите на Русија претставуваат закана за евро-атлантската безбедност

Во Брисел се одржува дводневен состанок на Советот на НАТО, а шефовите на дипломатиите на земјите-членки повторија дека Русија е еден од главните предизвици за Алијансата. Како што велат, НАТО ќе продолжи да се прилагодува на современите предизвици.

“НАТО продолжува да се прилагодува. Ние ќе се спротивставиме на заканите и системската конкуренција. Агресивните активности на Русија претставуваат закана за евро-атлантската безбедност, тероризмот во сите негови форми останува трајна закана за сите нас. Авторитарните режими ги оспоруваат сите принципи врз кои светот се заснована, вклучувајќи хибридни и сајбер закани и злоупотреба на нови технологии “, се наведува во соопштението издадено по првиот ден на работата на Советот на НАТО.

Нагласено е дека НАТО е исклучиво одбранбено тело кое не претставува закана за ниту една земја.

„Како одговор на сè поопасната и непредвидлива состојба во безбедносната сфера, ние значително ги зајакнуваме можностите за воздржаност, потенцијал и стабилност на НАТО“, заклучија министрите за надворешни работи.

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, по состанокот рече дека им предложил на министрите значително да го зголемат финансирањето, имајќи ја предвид непредвидливата состојба во безбедносната сфера, за што е потребна посилна воздржаност и посилна одбрана.