• 03.08.2021 19:54

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Најмногу самопопишани од дијаспората во Швајцарија, најмалку во Канада

Bysrs-editor

Mar 25, 2021

Иселениците од Швајцарија засега предничат во однос на самопопишувачите од дијаспората во Германија и Италија, Канада и Австралија.

Официјалните бројки на Државниот завод за статистика покажуваат дека за само еден бројот на самопопишани е пораснат за 7102 .

Вкупниот број на самопопишани вчера изнесуваше 137 114 лица.

Најголем број самопопишани има од Швајцарија, од каде бројките се на 45 000.

На второ место најбројна дијаспора која се попишува е онаа во Германија со 31 000 самопопишани, па следи Италија со 19 000.

Најмалку се самопопишале од Канада каде бројките се 1215, со 1682 е Австралија и Соединетите американски држави со 5100 самопопишани.