• 03.08.2021 21:13

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Нема повеќе „Дами и господа“: Отсега родово неутрални поздрави во Луфтханза

Bysrs-editor

Jul 14, 2021

Германската национална авиокомпанија Луфтханза ќе го замени поздравот до патниците на „дами и господа“ за родово неутрални термини, изјави портпаролот на компанијата.

Обраќањето ќе се смени во сите филијали на компанијата, вклучувајќи ги Австрија, Швајцарија, Евровингс и Брисел ерлајнс, пишува ДПА и извештаите на Танјуг.

„За нас е важно да земеме сè во предвид со нашите форми на обраќање“, рече портпаролот на „Луфтханза“.

Други обраќања како „добар ден“, „добра вечер“ или „добредојде“ би можеле да бидат избор на пилотот, додаде тој.