• 03.08.2021 19:54

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Изборот на Бајден за нов директор за национално разузнавање – што би значело тоа?

Новоизбраниот претседател Бајден се соочува со широк спектар на политички опции откако ќе биде инаугуриран во јануари. Меѓу другото, може да се врати улогата на разузнавачката заедница на САД како ценет извор на согледувања за поддршка на донесувањето одлуки во Белата куќа. Неговото назначување на искусен човек како Аврил Хаинс укажува на неговата решеност да го стори тоа.

Со оглед на децениското владино искуство на Бајден, тој ја знае важноста на интелигенцијата во националното донесување одлуки. Како прв чекор, Бајден избра нов директор на Националната разузнавачка заедница, кој има искуство и во разузнавачката заедница и во Белата куќа. Основно за таквата ренесанса би било обновувањето на акцентот на континуираната посветеност на разузнавачката заедница за доставување проценки и увиди, објективно и без политичко засенчување. Директорот за национално разузнавање, служи како главен советник за разузнавање на претседателот, ги координира барањата за финансирање на поголем дел од буџетот на разузнавачката заедница и воспоставува политики и процедури кои создаваат единство во дејствувањето без да ги намалат силните страни на одделните компоненти.

Во најавата за номинацијата на Хаинс, Бајден рече дека таа „ќе биде поддржана, доверлива и овластена за заштита на националната безбедност, без да биде поткопана или политизирана“.

Можеби една од поголемите грешки на претседателот Трамп беше смената на четири Директорот за национално разузнавање за четири години, притоа јавно критикувајќи ги кога разузнавачката заедница се спротивстави на неговите ставови. Ова можеби ја намали вредноста што Директорот за национално разузнавање може да му ја понуди на претседателот, извршната власт и Конгресот. Предизвик на разузнавачот е да обезбеди информации што на Претседателот и другите високи креатори на политики им даваат разбирање за интересите и стратегиите на другите вклучени меѓународни чинители. Претседателот може да избере да ги игнорира или да не се согласува со проценките , но треба да ги слушне затоа што тие се генерирани од искусна, глобално распоредена разузнавачка работна сила, користејќи уникатни можности за собирање и анализа на информации.