• 25.06.2021 09:01

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Обединетите Нации усвоија буџет за 2021 година од 3,23 милијарди долари

BySarissa Editor

Jan 2, 2021

Државите-членки на ОН усвоија буџет во износ од 3,231 милијарди долари за 2021 година.

Комитетот на Генералното собрание на ОН надлежен за административни и буџетски работи расправаше и го одобри буџетот за следната година, се наведува на веб-страницата на ОН.

Во октомври, генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, предложи буџетот за 2021 година да изнесува 2,99 милијарди долари, што е за 2,8 проценти помалку од буџетот за 2020 година. 

ОН се формирани на 24 октомври 1945 година по завршувањето на Втората светска војна, со цел да се спречат натамошни конфликти. Нејзин претходник е Друштвото на народите. Заклучно со 2017 година има 193 членки и две држави со статус на набљудувач. Генерален секретар од 2017 година е Португалецот Антонио Гутиереш. Организацијата има шест основни тела: Генералното собрание, Советот за безбедност, Економско-социјалниот совет, Секретаријат, Меѓународниот суд на правдата и Старателскиот совет (кој не е активен од 1994 година).