• 25.06.2021 09:00

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Од денеска стартува собирањето потписи за референдум против реформите во образованието

Bysrs-editor

May 25, 2021

Граѓанската иницијатива поднесе барање до ДИК за распишување референдум за дигиталните учебници. Од денеска до четврток треба да соберат 100 потписи за да се прифати оваа иницијатива. Граѓаните ќе можат да го дадат својот потпис во подрачните одделенија во Центар и во Битола.

Од иницијативата закажаа за в среда  протести во целата држава.

Оваа иницијатива  следи откако поднесоа 600 потписи за референдум до Собранието и им беа одбиени  со образложение дека не биле собрани на законски начин. Од иницијативата најавија дека за своите барања ќе се  обратат и до делегацијата на ЕУ и ОН.