• 03.08.2021 23:03

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ОН ја предупредуваат хунтата на Мјанмар за „тешки последици“

BySarissa Editor

Feb 16, 2021

Организацијата на Обединетите Нации ја предупредија армијата на Мјанмар дека ќе има „тешки последици“ за какво било брутално сузбивање на тековните протести против пучот во државата. Специјалната претставничка на ООН, Кристин Шранер Бургенер, рече дека „правото на мирно собирање мора целосно да се почитува“.

Пристапот до Интернет во Мјанмар беше обновен денес наутро, откако тој беше прекинат втора ноќ по ред. Хунтата редовно ја блокира мрежата за да се обиде да го задуши граѓанското организирање против несогласувањето од пучот на 1 февруари.

Предупредувањето на Бургенер беше искажано за време на телефонскиот повик во понеделникот со заменик-шефот на хунтата, Со Ви, рече портпаролот на ООН. Специјалниот пратеник истакна дека исклучувањето на Интернетот „ги поткопуваат основните демократски принципи“.

Мјанмар забележа неколкудневни протести по воениот удар, според кој хунтата ги собори избраните лидери, вклучително и долгогодишниот поборник за демократија, Аунг Сан Су Ки, заради наводна измама на гласачите.

Армијата се уште нема доставено докази за овие тврдења.