• 30.07.2021 15:43

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ООН започна процес за избор на нов генерален секретар

ByJane Jancheski

Feb 6, 2021

Обединетите нации започнаа со изборот на следниот генерален секретар, барајќи од 193 земји-членки на ООН да достават имиња на кандидати за шеф на дипломатијата и водечки оперативен офицер на оваа светска организација.

Процесот официјално започна со заедничко писмо потпишано буквално од претседателот на Генералното собрание Волкан Бозкир и британската амбасадорка во ООН Барбара Вудвард, претседател на Советот за безбедност овој месец, со што се отвора процесот за номинирање.

Генералниот секретар Антонио Гутереш, чиј тековен мандат истекува на 31 декември, објави овој месец дека ќе се кандидира за втор петгодишен мандат.

Амбасадорката на Хондурас во ООН, Мери Елизабет Флорес Флејк, исто така испратила писмо до сите земји-членки на ООН во кое се вели дека никогаш не постоел генерален секретарка на светската организација, барајќи од нив да „претстават жени-кандидати“.

– Ова писмо го пишувам од верба во оваа институција, каде што застапувањето за еднакви права прави разлика во создавањето фер и непристрасна организација и иницирање можности за жените ширум светот – наведува Флорес Флејк.

Резолуцијата на Генералното собрание од 2015 година, донесена со консензус, го смени претходното тајно гласање за генералниот секретар во поотворен и потранспарентен процес. Ова им овозможува на земјите-членки на Светската организација за прв пат да ги видат основните информации за сите кандидати, вклучително и нивните резимеа и да се состанат со нив и да ги испитаат на отворени сесии, пренесува АП.