• 31.07.2021 16:44

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ООН: „Искористете го прозорецот на можности во Сирија“

Специјалниот пратеник на ООН за Сирија изјави дека гледа редок „прозорец на можности“ за крај на борбите таму, 10 години по почетокот на конфликтот. Геир Педерсен рече дека ако се изгуби шансата, војната може да се разгори и продожи за уште една деценија. Тој ги повика сите завојувани страни да преземат пристап „чекор по чекор“ за да изградат доверба и да постигнат решение за преговори. Најмалку 400.000 луѓе се убиени, а повеќе од половина од населението е раселено од почетокот на борбите во 2011 година.

Конфликтот започна откако мирните продемократски протести беа насилно потиснати од безбедносните сили, што ги натера приврзаниците на опозицијата да земат оружје. Борбите се проширија низ целата земја, на крајот вклучија стотици бунтовнички и џихадистички групи и привлекоа надворешни овластувања за и против владата. По повеќегодишни жестоки борби, просириските сили повратија големи делови од земјата и воспоставен е кревок прекин на огнот меѓу владата и бунтовниците.

„За прв пат по 10 години, фронтовите во Сирија не се променија. Ова создава можност “, изјави Педерсен. Тој рече дека разговара со земјите, вклучувајќи ги главните сојузници на Сирија Русија и Иран, како и со Турција и европските земји кои ја поддржуваат сириската опозиција, за да се заложат за политичко решение. „Ако ја заборавите Сирија“, рече тој, „тогаш тоа ќе се врати да ве прогонува. Ќе не прогонува сите нас, пред сè, сирискиот народ, но тоа може да има лоши последици по меѓународниот мир и безбедност “.

„Она што го сугерирам е она што јас го нарекувам чекор-по-чекор пристап, каде што сите страни овој пат треба да ги стават своите прашања на маса… не само она што тие веруваат дека е реален исход на овој конфликт, туку и прашања тие се подготвени за дискусија“. „Верувам дека сега имаме прозорец за можности. И треба да се концентрираме на тој прозорец на можности“, за да изградиме доверба меѓу сите страни, рече тој.