• 03.08.2021 23:03

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

ОПЕК +: Поголемо производство на нафта во јануари, без долгорочен план за наредна година

ByHristijan Risteski

Dec 5, 2020

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и десет партнерски земји кои не се членки на блокот ќе го зголемат производството на нафта, пренесува Балканмагазин . Постигнат е договор производството во јануари да се  зголеми за 500.000 барели дневно. Сепак, се наведува дека на состанокот немало компромис за долгорочниот план за следната година. 

Состанокот на најголемите извозници на нафта, алијансата попознат како ОПЕК +, се случи во време на растечки знаци на незадоволство од членовите на организацијата, пред се Ирак, Казахстан и Обединетите Арапски Емирати.

Имено, тие земји не се расположени за продолжување на ограниченото производство на нафта, од што во голема мера зависат нивните национални буџети, па договорот за зголемување на производството следеше по неколкудневна дискусија.

Ова значи дека ОПЕК + ќе започне да произведува 7,7 милиони барели нафта дневно, иако првично коментаторите очекуваа дека сегашната граница ќе биде продолжена барем до март 2021 година.

ОПЕК + се состои од членки на ОПЕК, номинално водени од Саудиска Арабија, и десет земји со статус на партнер, меѓу кои најголем производител е Русија.

Нагласено е дека зголемувањето на производството за кое сега е договорено е четири пати помалку од претходно најавеното зголемување од 2 милиони барели дневно.

Од 2021 година, за нивото на производство ќе се одлучува на месечни состаноци на министрите на ОПЕК +.

ЦЕНИTE НА НАФТАTA СЕ ПОСТАВУВААТ ПО ДОГОВОР ОПЕК +

Цените на нафтата се зголемија денес по вчерашниот договор меѓу земјите извознички на нафта (ОПЕК) и сродните производители (ОПЕК +).

Рускиот министер за енергетика Александар Новак изјави дека се надева дека новите мерки ќе помогнат да се зголеми побарувачката за сурова нафта, како и дека ќе се врати на нивото пред пандемијата до следната година.

Брент за испорака во февруари порасна за 1,75 проценти на 49,56 американски долари за барел. Во исто време, West Texas Intermediate скокна 1,42% на 46,29 $ за барел.