• 31.07.2021 16:11

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Орбан формира нова група

Унгарската владејачка партија Фидес разговара со конзервативните политички сили, вклучувајќи го и италијанскиот популист Матео Салвини, додека таа бара нова група во Европскиот парламент, изјави во петокот, премиерот Виктор Орбан.

Во средата, „Фидес“ на Орбан ја напушти најголемата централно-десничарска политичка група во парламентот, откако фракцијата тргна кон суспендирање на истата во военото влечење заради демократските рекорди на Орбан.

Орбан рече дека во пресрет на заминувањето во средата од групата на Европската народна партија, имало разговори со политичките сојузници во Полска, без да се именува партијата.

Фидес разговараше со Салвини и исто така Џорџиа Мелони, која е лидер на „Браќа на Италија“, национална конзервативна партија.

„Не треба да брзаме“, изјави Орбан.

Тој рече дека целта е да има политички дом за Фидес и слични сили во Европа кои не сакаат мигранти и сакаат да ги „заштитат“ традиционалните семејства.

ЕУ го обвини Орбан за судење на медиуми, академици и невладини организации под построга владина контрола. Орбан, кому му претстојат национални избори следната година, ги негира критиките и одби да го смени процесот.