• 20.04.2021 17:12

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Пандемијата го зголеми јавниот долг во ЕУ, кај многу земји надмина 100 отсто од БДП-то

BySarissa Editor

Jan 24, 2021

Јавниот долг, изразен како учество во БДП-то, се зголеми дополнително во ЕУ и еврозоната во третиот квартал од 2020-та година, како одраз на континуираните високи потреби за финансирање на земјите и економските последици од пандемијата на коронавирусот.

На ниво на ЕУ, јавниот долг изразен како учество во БДП-то се искачи на 89,9 проценти во третиот квартал од минатата година, од 87,7 проценти во претходните три месеци, објави Европското биро за статистика. Во третиот квартал од предпандемиската 2019-та година, тој изнесуваше 79,2 проценти.

Во еврозоната, долгот изразен со учеството во БДП-то се зголеми на крајот на септември 2020-та година на 97,3 проценти. На крајот на јуни, тој беше 95 проценти, а на крајот на септември 2019-та година беше 85,8 проценти.

Владите значително го зголемија задолжувањето во вториот квартал од минатата година со цел да ги ублажат економските последици од антипандемиските мерки, а зголемената потреба за финансирање се рефлектираше во податоците за третиот квартал, забележуваат европските статистичари. Бројките одразуваат силно зголемување на јавниот долг и пад на БДП-то, објаснуваат тие.

Највисокото ниво на долг изразено во учеството на БДП-то во периодот од јули до септември 2020-та година го забележа Грција, двојно повисоко од БДП-то. Вредноста на БДП-то е значително надмината во Италија, каде изнесуваше 154,2 проценти, како и во Португалија, со долгорочно учество во БДП-то од 130,8 проценти. Во Кипар, Франција, Шпанија и Белгија, тој беше за 10 до 20 проценти повисок од БДП-то.

Во Хрватска бруто долгот изразен како удел во БДП-то, според привремените проценки на Евростат, на крајот на септември минатата година изнесуваше 86,4 проценти или 325,2 милијарди куни. На крајот на минатиот јули, тој изнесуваше 84,8 проценти или 329,1 милијарди куни, според ревидираните податоци на Евростат.

На крајот на септември минатата година, најниско ниво на јавен долг изразено во учеството на БДП-то забележа Естонија, 18,5 проценти, Бугарија 25,3 проценти и Луксембург 26,1 процент.

Летото не донесе олеснување

Повисоко ниво на долг изразен во учеството на БДП-то на крајот на септември во споредба со крајот на јули забележаа вкупно 20 земји на ЕУ, утврди Евростат. Убедливо најголем пораст има во Грција, за 8,5 процентни поени. Следува Кипар, со зголемување од 6,2, Италија, каде што се зголеми за 4,9 поени, и Португалија со 4,8 процентни поени.

Со зголемувањето на долгот на крајот на септември за 1,6 процентни поени во споредба со крајот на јули, Хрватска е под европскиот просек, заедно со Летонија и Шведска. Во Холандија и Естонија, тој остана на нивото од крајот на јули, а се намали во Австрија, Финска, Чешка, Белгија и Ирска.

Во споредба со крајот на септември во предпандемиската 2019-та година, јавниот долг се зголеми во сите земји на ЕУ, а најмногу во Кипар, за 22,9 процентни поени. Следат Италија и Грција со пораст на учеството за 17,4, односно 17,3 проценти, и Шпанија и Франција со 16,6 и 16,5 проценти, соодветно.

Хрватска исто така е во групата со пораст на долгот за 12,1 процент во споредба со крајот на септември 2019-та година, според податоците на Евростат. Во близина се и Словачка и Белгија со пораст од 11,9, односно 11,6 процентни поени.

Најмалиот јавен долг, изразен како учество во БДП-та, се зголеми во Естонија, за 0,7 проценти, според извештајот на Евростат.